måndag 16 maj 2016

Den stora utmaningen

Vi skall älska vår nästa som oss själva. Det har Jesus sagt, och det gäller.

Det betyder att jag skall älska muslimer som jag älskar mig själv. Jag skall älska revolutionära socialister som jag älskar mig själv. Jag skall älska NRK:s journalister som jag älskar mig själv. Jag tänker inte påstå att jag klarar att leva upp till detta, men det är vad jag skall.

Samtidigt skall jag inte vara naiv. Jag skall kunna peka på ideologier och beteenden som är skadliga. Jag skall älska den revolutionäre kommunisten och den radikale islamisten, men jag skall inte älska kommunism och islam(ism). På trädet skall du känna frukterna, sade också min Frälsare. Som jag känner frukterna av både kommunism (här) och islam så förskräcker de. Det måste jag kunna peka på. Det skall jag peka på! Annars är jag en hycklare som tiger när det passar, hellre än att tala sanning.

I VG skriver sociologen Kjetil Rolnes om hur NRK, vårt statsägda TV-bolag, jämställer islamkritik med muslimhat. Det finns garanterat de som hatar muslimer snarare än kritiserar islam för islams frukter - jag kan inte uttala mig om hur många de är - men det är illa när man inte skall kunna kritisera islam utan att målas ut som rasist. Att vara emot islam är lika mycket eller lika lite rasistiskt som att vara emot kommunism eller liberalism.

Det är en stor utmaning att älska min nästa som mig själv, och att hålla rågången tydlig där. Någon gång har jag kanske trampat fel. Sådant är olyckligt, och skall givetvis inte ske. Och jag måste ändå kunna rikta kritiskt sökljus mot islam och islamism. Kanske speciellt eftersom det i många sammanhang i Norge och Sverige är tabu att göra just det. Rolnes skriver att NRK-journalistens lösning är att de politiskt korrekta skall vara snällare mot oss i utmarkerna, vi som inte rättar in oss i ledet, och avslutar: "Men ingenting fører til større sinne og mer splittelse, enn å få høre at man har ubehagelige holdninger når man peker på ubehagelige fakta". Fullträff!

För övrigt anser jag att Donald Trump bör bli USA:s näste president.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar